Sport
Egy álom megvalósulása
2017. június 23., Hornyák Zoltán

A 2009/10-es szezonban a DKSE férfi kézilabda csapata kiesett a magyar bajnokság első osztályából. Egy évvel később, 2011 májusában a megfiatalított, kizárólag debreceni kötődésű játékosokból álló DKSE NB 1/B-s együttese legyőzte az abban a szezonban végül második helyen végző Dabast, mellyel kiharcolta a bennmaradást a másodosztályban.

Ezzel a "győzelemmel" Debrecen városa 2011-ben magasabban jegyzett férfi együttes nélkül maradt. Az idézőjel sajnos indokolt, hiszen a korábban szebb napokat látott klub nem vállalta az indulást a másodosztály következő szezonjában, és jogutód nélkül megszűnt. Az akkori játékosok szétszóródtak az országban, vagy felhagytak a sporttal.

Hat év elteltével, 2017 áprilisának végén a DEAC férfi kézilabda együttese két fordulóval a vége előtt hét egységgel vezeti az NB II-es bajnokság Észak-keleti csoportját, a hátralévő két mérkőzés eredményétől függetlenül a tabella élén végzett, és kivívta az indulás jogát az NB 1/B következő idényére. Már a bajnokság 20. körében is nyomás nélkül, bajnokként léphettek pályára a debreceni fiúk a Berettyóújfalu ellen, hiszen a második helyezett Füzesabony vereséget szenvedett. A tét-nélküliség nem szegte a játékosok kedvét, ezt a meccset is behúzták, és a presztízsük megőrzése érdekében Füzesabonyból is szeretnék elhozni a két pontot.

De lássuk, hogyan is épül fel a listavezető kerete! Milyen összetételű a bajnok kézicsapat? Milyen út vezetett a dobogó legmagasabb fokára?

A szakosztályvezető, Bíró Imre - aki korábban évekig edzősködött többek között a DKSE-nél is - a 2016/17-es szezon elején Szabó Csabát és Medgyessy Sándort bízta meg az együttes felkészítésével. (Előbbi játékosként éveket húzott le Debrecenben, utóbbi évtizedek óta dolgozik női és férfi "vonalon".) Nézzük a játékoskeretet: alapvető koncepció volt az együttes újjáépítésekor, hogy helyi – debreceni vagy megyei kötődésű – játékosok alkossák a csapat gerincét. Ennek szellemében több Debrecenben nevelkedett, vagy korábban itt játszó kézilabdázó igazolt vissza 2016 nyarán a cívisvárosba. A fiatalabbak tanulmányaik mellett sportolnak, az idősebbek munka mellett. Többen a csapattagok közül a DEAC vagy a Sportiskola kötelékében foglalkoznak fiatalokkal. Érdekes összefüggés, hogy a korábban megszűnt DKSE-ből hat játékos is a jelenlegi keret tagja.

Az idei szezont nagy különbségű győzelmekkel kezdte a bajnokcsapat. Ősszel csak két döntetlent játszott, hazai pályán a nagy rivális Kisvárdával és Füzesabonnyal. Bár a bajnokság első fele néhány egygólos sikerrel zárult, veretlenségét megőrizve vonulhatott téli szünetre a Szabó-legénység. A tavasz sajnos nem úgy kezdődött, ahogyan az várható volt, rögtön az első fordulóban elvesztette veretlenségét a csapat Gyöngyösön. Azóta sorozatban nyolc meccset megnyert, többek között a dobogón álló Mezőkövesd otthonában győzött tíz góllal.

A klub természetesen nagy hangsúlyt fektet az utánpótlás nevelésre is. Jelenleg 120 gyermekkel foglalkoznak nap mint nap a szakemberek Debrecenben és Józsán, de tervben van ennek a létszámnak a további bővítése is. A fiatalok különböző korcsoportokban versenyeznek, kezdve az U10-es korosztálytól az U14-es csapatokig, a serdülő és junior korosztállyal bezárólag. Az edzők közül többen is - Mándi Norbert, Juhos Richárd, Tóth Ádám, Mórucz Ádám - a felnőtt együttes tagjai, így a gyerekek aktív játékosoktól leshetik el a sportág alapjait.

Összességében megállapítható és érzékelhető, hogy ismét megmozdult valami a debreceni férfi kézilabda életében. A cél most egy olyan szerethető, a korosztályos csapatokban nevelkedő fiatalokra és helyi kötődésű felnőtt játékosokra épülő stabil másodosztályú együttes kialakítása, melyben a csapattagok edzőként segítik az utánpótlásbázis további bővítését vagy egyetemi hallgatóként sportolnak. Drukkoljunk nekik, hogy ez sikerüljön, az egyetem, Debrecen városa és a sportágat szerető szépszámú helyi közönség is megérdemeli a magas szintű férfi kézilabdát!
 A szerző további cikkei
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
A hét legolvasottabb cikkei
Keresés
A rovat legolvasottabb cikkei
A hónap legolvasottabb cikkei