Interjú
Csernoch László
2017. június 23.
Interjú Dr. Csernoch Lászlóval, az ODT régi-új elnökével.
Interjú Dr. Csernoch Lászlóval,
a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettesével,
az ODT régi-új elnökével.
 - Az ODT (Országos Doktori Tanács) elnökeként immár második ciklusát tölti be, tehát, ahogyan a sajtóhírekben is nevezték, Ön egy régi-új vezető. Hogyan összegezné az eddigieket és hogyan indul neki az új ciklusnak?
  - Három évvel ezelőtt választottak először az ODT elnökének. Erre az időszakra estek azok a változtatások, amelyek átrajzolták a doktori képzés rendszerét. Először a megemelkedett ösztöndíjakat említeném meg, de ezek nyilván hallgatói érdemek is. A doktoranduszok immár egy kétlépcsős, összesen négyéves képzésben tanulhatnak, a második év után egy komplex vizsgát kell tenniük, amely azt hivatott mérni, hogy a hallgató hogyan halad a tanulmányaival. A disszertáció megírása így nem halasztható el a végtelenségig, hiszen ebben a rendszerben a sikeres vizsga utáni két év a doktori értekezés megírásának időszaka. Halasztásra, passziválásra természetesen most is van lehetőség.
2016-ban, a felsőoktatási törvény módosításával az ODT (akárcsak a Magyar Rektori Konferencia) törvény által létrehozott jogi személy lett, ami azt jelenti, hogy a Tanács már nem csak véleményt formál, hanem meghatározó jelentőségű. Az ODT ügyrendjét a Minisztérium határozza meg, az ügyrend már magába foglalja, hogy az Országos Doktori Tanács a habilitációs ügyekkel is foglalkozni hivatott. A közeljövőben a habilitációs eljárásokat országosan egységesíteni kell. A doktori honlap (doktori.hu) megteremti azt a nyilvánosságot, amelyben ellenőrizhető és követhető minden doktori fokozatszerzés, így nyilvánvalóvá válik, hogy melyik egyetem miért adja ezt a címet, tehát lehetőség van az intézmények összehasonlítására. Mivel az átláthatóság a demokrácia alapja, nagy szükség van arra, hogy a habilitációs eljárások dokumentumait is integráljuk a doktori.hu rendszerébe. Az új doktori képzés első évfolyama szeptemberben kezdte meg tanulmányait. A rendszert először végig kell vinni, és ha szükséges, finomhangolásokkal változtatni rajta.
  - A Debreceni Egyetemen huszonhárom doktori iskola működik, a fokozatszerzések száma évente megközelíti a kétszázat. Ezt a sokrétű tudományos munkát már az egyetemen belül is nehéz lehet irányítani. Mik az Ön jelenlegi posztjának legfőbb nehézségei?
  - A különböző karok máshogy néznek a tudományra, mások a tudományágakon belüli viszonyrendszerek, így diszciplínánként mást kell produkálni a fokozatszerzésért. Ezt a sokszínűséget egységes rendszerben kell kezelni. Nem alkothatunk úgy szabályokat és törvényeket, hogy kirekesztünk vagy privilegizálunk egy-egy tudományterületet. Ezen az elvi problémán kívül vannak mindennapinak nevezhető teendők is, például: évente körülbelül 1300 hallgató lép be a doktori képzésbe és nagyjából ennyi egyéni felkészülővel is lehet számolni. De a külföldi ösztöndíjak miatt még több hallgatóval kell terveznünk. Kiszámoltuk, hogy az adatbázis-kezelés évi közel háromszáz napnyi programozási munkát jelent.
 - Mint az Országos Doktori Tanács elnöke, hogyan látja a magyar tudományosságot és a magyar tudományos életet?
  - Erre a kérdésre nem az én posztom válaszolni, ezért csak a következőket mondhatom el. Magyarország szellemi potenciálját tekintve nagyon jó helyzetben van, hiszen nívós egyetemei révén képes arra, hogy komoly szellemiségű és tudású embereket neveljen ki, annak ellenére, hogy a magyar tudomány nincsen igazán megfizetve. Ezzel nem feltétlenül csak az adott kutató egyéni jövedelmére gondolok, hanem azokra az anyagi körülményekre is (például jobban felszerelt laborokra), amelyek nyugatra csábítják ezt a szellemi aktivitást. Az Európai Uniós források, az utóbbi időben, sokat javítottak ezen. Mindenesetre a tudomány nehezen illeszthető be egy merev gazdasági rendszerbe, hiszen a ma kísérletei a tegnapiak eredményein alapulnak, így előre tervezni nehéz, nem számítható ki, hogy holnap mire lesz szüksége a kutatóknak. Mivel a tudomány közpénzeket használ, a legfontosabb feladat annak elérése, hogy a kiszámíthatatlanság ellenére átlátható módon, de ne közbeszerzések formájában jusson hozzá a szükséges anyagi feltételekhez.
 - Már csak egyetlen kérdésem marad: hogyan helyezné el Debreceni Egyetemet a doktori iskolák világában?
  - Huszonhárom doktori iskolájának köszönhetően a Debreceni Egyetem az a felsőoktatási intézmény, amely a legtöbb tudományágban szakértőket, kutatókat nevel ki. Viszonylag elfogadható, stabil anyagi körülmények között működik. Mivel ez egy nagyon nagy intézmény, így kicsiben leképezi azokat a problémákat, amelyekkel az ODT-nek is meg kell küzdenie. A számadatokat persze össze lehet hasonlítani, de nyilvánvaló, hogy a minőség a fontos. A felvett és a végzett doktoranduszok számaránya egyike azoknak, amit mérni szoktak. A rendelkezésünkre álló adatok alapján a Debreceni Egyetem az országos átlagnál, több területen is jobban teljesít.

- Juhász Tibor -
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
Hét Szépe
Érdekel a hét szépe fotózás: Jelentkezz!
Még több kép!
Facebook
Facebook
Eseménynaptár
Hamarosan lesznek ajánlott rendezvények!
Keresés
Videó
2013. 03. 27.
2013. 03. 20.
2013. 03. 07.
2013. 02. 27.
Hirdetés
Blog TOP5
1. Művészet és dizájn: bátran, szabadon, innovatívan Ha kíváncsi vagy a modern XXI. század legötletesebb alkotásaira és innovatív megoldásaira, kövesd figyelemmel a manzardcafe kreatív blogját!
2. Tippek olvasáshoz Ha nem vagy tisztában vele, hogy melyek napjaink bestsellerei, vagy csak egy kedvencedről szeretnél kritikát olvasni, látogasd meg az ajánlott oldalt.
3. Karácsonyfa bicikliből Azt hiszed, a karácsonyfa csak feldíszített fenyő vagy műfenyő lehet? Felejtsd el! Ez elavult sablon, ma már bicikliből is lehet karácsonyfát építeni.
4. A kávé újratöltve Lassan újra itt a vizsgaidőszak, ennek pedig egyik szinte elengedhetetlen kelléke a kávé. De vajon mi is ez az ital, hogyan készül, honnan származik és hogyan került hozzánk?
5. Minden idők egyik kampánya Most semmiképpen sem egy olcsó, hatékony digitális PR vagy webkettes megoldásról lesz szó, ellenben egy zseniális ötlet kiváló megvalósításáról.