Interjú
Dr. Pintér Ákos
2017. június 22.
Egyetemi kutatások akadémiai támogatással
Interjú Dr. Pintér Ákossal, a Természettudományi és Technológiai Kar dékánjával.
  - A következő 5 évben, azaz 2022-ig a Debreceni Egyetem 14 kutatócsoportját támogatja a Magyar Tudományos Akadémia. Ez elég nagy számnak mondható, ha arra gondolunk, hogy 15 egyetem és 4 közgyűjtemény 82 kutatócsoportját választotta ki az Akadémia. A TTK-hoz a támogatott 14-ből 4 csoport tartozik. Melyek ezek a kutatócsoportok? És mit kell tudni róluk?
  - Úgy gondolom, büszkék lehetünk arra az eredményre, amit elért a TTK, a karhoz tartozó kutatócsoportok száma jelentősnek mondható. Szerencsés helyzetben vagyunk, azért, mert 5 intézetünkből 4-ben működik akadémiai kutatócsoport. A biológusoknál Barta Zoltán professzor vezet figyelemre méltó kutatásokat a szociális viselkedés evolúcióját vizsgálva, a fizikusoknál Tócsányi Zoltán akadémikus irányításával zajlik a nagy hadrongyorsítón (LHC-n) gyűjtött adatok értelmezése, a kémikusoknál Fábián István egyetemi tanár vezetésével folynak fontos kutatások az összetett kémiai reakciók mechanizmusáról. A Matematikai Intézetben is sikerült egy olyan kutatócsoportot alapítani, amely folytatja az elmúlt öt év munkáját, csatlakozva az intézetben magas szinten művelt matematikai diszciplínákhoz.
 - Ön vezeti a matematikai akadémiai kutatócsoportot a TTK-n. A 18 és 34 millió forint közötti támogatás bizonyára fel fogja majd pezsdíteni a tevékenységüket. Hol tart most az Ön által vezetett kutatás? Talán túlságosan is evidens a következő kérdés, illetve az arra adható válasz, de mit jelent ez a nagy összegű támogatás egy kutatócsoportnak?
  - A kutatócsoport 24,1 millió forint támogatást kap évente, ami határozott növekedést mutat a jelenlegihez képest. Ez arra ad lehetőséget, hogy a fiatal, nagy jövő előtt álló kutatóink azzal foglalkozhassanak, amivel szeretnének, nem kell a kutatás és az oktatás mellett plusz terheket vállalniuk. Így lehetővé tudjuk tenni a számukra, hogy maximálisan az előttük álló tudományos feladataikra, szakmai előrehaladásukra koncentrálhassanak. Ez csak az egyik része a támogatással járó előnyöknek, a másik az, hogy a kutatócsoportban állandó kihívással és versenyhelyzettel kell szembenézniük a kollégáknak. Ez nyilván elősegíti a tudományos színvonal emelkedését, segítve ezzel a Matematikai Intézet tudományos utánpótlásának biztosítását.
 - A kuratórium alapelve az volt, hogy előnyben részesítse azt a pályázatot, amelyet az elmúlt öt évben nemzetközi szinten is kimagasló eredményeket elért, iskolateremtő egyéniségű kutató nyújtott be, és a kutatási téma nem mutat párhuzamosságot az akadémiai kutatóintézetekben végzett munkával. Véleménye szerint mitől függ egy kutatócsoport megalakulása? Mi dönti el, hogy a csoport mivel fog foglalkozni? Gondolom, nem csak az, hogy a különféle intézetekben milyen kutatások zajlanak…
  - Kutatóként mindig fogékonynak kell lennünk a szakmánk új kihívásaira és az időszerű tudományos problémáira. A Matematikai Intézetben a csoportunk diofantikus egyenletekkel, megőrzési problémákkal és diszkrét tomográfiával fog foglalkozni. Mindhárom területnek neves szakértői dolgoznak az intézetben, világszínvonalú kutatócsoportok működnek. Ezek a lehetőségek inspirálóan hatnak fiatal munkatársainkra. Személy szerint is szerencsés helyzetben vagyok, hiszen témavezetőm, Győry Kálmán akadémikus már a 70-es évek elején megalapította a Számelméleti Kutatócsoportot, amelynek nemzetközi elismertségére jellemző, hogy a számelmélet vezető tudósai csak Debreceni Iskolaként emlegetik.
 - És mit jelent ez a rendkívül jelentős szakmai elismerés a Debreceni Egyetemnek?
  - Ez azért nagyszerű, mert megmért bennünket a Magyar Tudományos Akadémia és az eredmények azt mutatják, hogy nem találtattunk könnyűnek. A 14 kutatócsoport működésére biztosított támogatás bizonyítja, hogy nem csak az alkalmazott, ipari kutatásokban jeleskednek a Debreceni Egyetem kutatói, hanem az alapkutatásokat is magas szinten művelik. A kutatócsoportok lefedik az egyetem szinte teljes alapkutatási struktúráját és egyfajta hidat képeznek az alap- és az alkalmazott kutatások között. Remélem, hogy az eredményeinket a jövőben az iparban is hasznosíthatják majd.

- Juhász Tibor -
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
Hét Szépe
Érdekel a hét szépe fotózás: Jelentkezz!
Még több kép!
Facebook
Facebook
Eseménynaptár
Hamarosan lesznek ajánlott rendezvények!
Keresés
Videó
2013. 03. 27.
2013. 03. 20.
2013. 03. 07.
2013. 02. 27.
Hirdetés
Blog TOP5
1. Művészet és dizájn: bátran, szabadon, innovatívan Ha kíváncsi vagy a modern XXI. század legötletesebb alkotásaira és innovatív megoldásaira, kövesd figyelemmel a manzardcafe kreatív blogját!
2. Tippek olvasáshoz Ha nem vagy tisztában vele, hogy melyek napjaink bestsellerei, vagy csak egy kedvencedről szeretnél kritikát olvasni, látogasd meg az ajánlott oldalt.
3. Karácsonyfa bicikliből Azt hiszed, a karácsonyfa csak feldíszített fenyő vagy műfenyő lehet? Felejtsd el! Ez elavult sablon, ma már bicikliből is lehet karácsonyfát építeni.
4. A kávé újratöltve Lassan újra itt a vizsgaidőszak, ennek pedig egyik szinte elengedhetetlen kelléke a kávé. De vajon mi is ez az ital, hogyan készül, honnan származik és hogyan került hozzánk?
5. Minden idők egyik kampánya Most semmiképpen sem egy olcsó, hatékony digitális PR vagy webkettes megoldásról lesz szó, ellenben egy zseniális ötlet kiváló megvalósításáról.