Interjú
Körösparti Péter
2017. június 22.
Lehetőség a tapasztalatok átadására az új nemzedéknek
Beszélgetés Körösparti Péterrel, a Debreceni Egyetem Hallgatói és Doktorandusz Képviselet elnökével.

 - Egy éve köszöntél le a DE Hallgatói Önkormányzat elnöki tisztségéről. Mostanában mivel foglalkozol?
  - Igyekszem nagyobb hangsúlyt fektetni doktori tanulmányaimra. Az Ihrig Károly Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola 2. éves doktorandusza vagyok, témám a felsőoktatási minőségbiztosítás. Emellett tavaly ősszel a BTK digitális bölcsészet mesterszakát is elkezdtem. A tanulmányaim mellett örömmel veszek részt azokon a rendezvényeken, amelyeknek korábban többnyire főszervezője voltam, ezért azok számomra nem kikapcsolódást, hanem felelősséggel végzett munkát jelentettek.
  - Mondanál példát ezekre a rendezvényekre?
  - Augusztusban és szeptember elején már vendégként vettem részt az ország legnagyobb létszámú gólyatáborában. Őszintén mondom, megkönnyebbülés volt ezeken a rendezvényeken úgy részt venni, hogy a felelősség már nem engem terhelt, hiszen itt több ezer résztvevőről beszélünk, ahol sajnos bármikor előfordulhatnak kisebb-nagyobb problémák. Szerencsére eddig nem volt nagyobb probléma, kívánom a mostani szervezőknek, hogy ez a jövőben is maradjon így. Decemberben a BTK-IK-TTK-ZK gólyabálon is felszabadultan élvezhettem a műsort, már nem kellett a gólyaesküt előolvasni.
 - A hallgatói közéletben továbbra is részt veszel? Mi az a DEHDK?
  - Igen, a Debreceni Egyetem Hallgatói és Doktorandusz Képviselete (DEHDK) elnöki tisztségét töltöm be jelenleg. Erre a posztra 2016 tavaszán választott meg a DEHDK választmánya. A DEHDK mint szervezeti egység már korábban létrejött, miután a nemzeti felsőoktatási törvény létrehozta a Doktorandusz Önkormányzatot (DÖK) a felsőoktatási intézményekben. Több más egyetemhez hasonlóan mi is úgy láttuk, hogy vannak olyan feladatok, rendezvények, érdekképviseleti ügyek, amelyek a hallgatók és a doktoranduszok számára egyaránt lényegesek, ezért szükséges egy olyan szervezet létrehozása, amely ellátja ezeket a közös feladatokat. Az önálló DEHDK elnöki tisztségre megtisztelő módon engem kért fel a DEHÖK megválasztott új vezetése és a DÖK elnöke. Az alapszabály szerint a DEHDK elnöki feladatkör jóval kevésbé igényel részvételt a napi hallgatói érdekképviseleti és rendezvényszervezési feladatok ellátásában, inkább lehetőséget jelent arra, hogy átadjam az elmúlt évtizedben megszerzett tapasztalataimat a hallgatói képviselők új nemzedékének.
2016. december 31-ig az országos hallgatói szervezetben, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájában az Észak-Alföldi régió választmányi képviselőjének feladatait is elláttam. 2017-től ezt a tisztséget Bognár István Ádám DEHÖK elnök úr vette át.
  - Melyek azok a feladatok, amelyeket kifejezetten a DEHDK lát el?
  - Az alapszabály szerint a DEHDK választmánya a szervezet legfőbb döntéshozó szerve, amely a DEHÖK küldöttgyűlésének tagjaiból, a DÖK két delegált képviselőjéből és a DEHDK vezetőiből áll. A választmány fogadja el a DEHDK működésének szabályait, illetve javaslatot tesz a DÖK közgyűlése részére a szenátus doktorandusz képviselőjének személyére.
A DEHDK-hoz tartozik mindemellett a Hallgatói Sajtóiroda, amelynek feladata az egyetemi sajtóiroda részére a hallgatói életről szóló cikkek, tudósítások elkészítése, amelyek az egyetemi honlapon és a közösségi média felületeinken megjelennek. A Sajtóiroda felel a DEHDK, az EHÖK és a DÖK, valamint szervezeti egységeik által hozott döntéseknek az egyetem polgárai számára történő nyilvánossá tételéért, sajtófigyelési feladatokat is ellát, továbbá koordinálja a DEHDK, az EHÖK és a DÖK web2.0 megjelenését. Részt vesz az egyetemi beiskolázási kampány lebonyolításában is. Az alapszabályban szintén 2016-ban került rögzítésre a DEHDK szervezeti egységeként az Egyetemi Gerundium Őrség, amelynek tagjai biztosítják az egyetemi, illetve az adott kari gerundiumok megjelenését azon hivatalos ünnepségeken, amelyek esetében a Rektori Hivataltól vagy az illetékes szervezeti egységtől erre felkérés érkezik.
 - Milyen apparátussal működik a szervezet?
  - Munkámat több alelnök segíti, ennek megfelelően hangsúlyos területként jelenik meg a külkapcsolati tevékenység, és a hallgatói szolgáltatások szervezésében, működtetésében való részvétel. Ezen felül a DEHDK adminisztrációs feladatait a DEHÖK és a DÖK titkárságának munkatársai látják el.
 - Néhány szóban kifejtenéd bővebben ezeket a külügyi és szolgáltatási területeket?
  - A külkapcsolati tevékenység alatt azt értem, hogy elsősorban a doktoranduszok és a DÖK számára nyújtunk segítséget konferenciaszervezésre, illetve konferencia-részvételre. A HÖK munkáját pedig a HÖOK-kal való kapcsolattartás erősítésében igyekszünk támogatni. A szolgáltatási feladatok közül kiemelném például az UniBike egyetemi kerékpárkölcsönző rendszert, amelynek működtetését a Hallgatói Kapcsolatok és Szolgáltatások Központjával közösen végezzük. Szervezetünk keretein belül működik a Hallgatói Karrieriroda, amelynek egyik legnagyobb éves projektje az április végén esedékes állásbörze megszervezése. Ezen a rendezvényen minden évben több mint négyezer hallgató vesz részt, és a kiállító cégek száma alapján is kijelenthető, hogy a legnagyobb vidéki állásbörze. Az általunk végzett tevékenységekkel arra törekszünk a DEHDK működése során, hogy az a lehető legjobban beilleszkedjen az egyetemi érdekképviseleti és szolgáltatási rendszerbe, így minél hatékonyabban támogathassuk a partnerszervezeteink által vállalt feladatok ellátását.

- Ölveti László -
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
Hét Szépe
Érdekel a hét szépe fotózás: Jelentkezz!
Még több kép!
Facebook
Facebook
Eseménynaptár
Hamarosan lesznek ajánlott rendezvények!
Keresés
Videó
2013. 03. 27.
2013. 03. 20.
2013. 03. 07.
2013. 02. 27.
Hirdetés
Blog TOP5
1. Művészet és dizájn: bátran, szabadon, innovatívan Ha kíváncsi vagy a modern XXI. század legötletesebb alkotásaira és innovatív megoldásaira, kövesd figyelemmel a manzardcafe kreatív blogját!
2. Tippek olvasáshoz Ha nem vagy tisztában vele, hogy melyek napjaink bestsellerei, vagy csak egy kedvencedről szeretnél kritikát olvasni, látogasd meg az ajánlott oldalt.
3. Karácsonyfa bicikliből Azt hiszed, a karácsonyfa csak feldíszített fenyő vagy műfenyő lehet? Felejtsd el! Ez elavult sablon, ma már bicikliből is lehet karácsonyfát építeni.
4. A kávé újratöltve Lassan újra itt a vizsgaidőszak, ennek pedig egyik szinte elengedhetetlen kelléke a kávé. De vajon mi is ez az ital, hogyan készül, honnan származik és hogyan került hozzánk?
5. Minden idők egyik kampánya Most semmiképpen sem egy olcsó, hatékony digitális PR vagy webkettes megoldásról lesz szó, ellenben egy zseniális ötlet kiváló megvalósításáról.