Interjú
Papp Csilla
2017. június 13.
Papp Csilla: nem írónak készültem…
Sikeres üzletasszonyként, immár második kötetes írónőként, két gyermekes családanyaként lehet sokoldalúnak jellemezni.
 - Honnan az energia? Adhatnál néhány tanácsot a vizsgákra készülőknek…
  - Én szerencsés helyzetben vagyok: azt csinálom, amit szeretek. Szeretem a munkámat, az ottani kihívásokat, szeretek anya lenni, az írás meg kikapcsol. Alapvetően pozitív életszemlélettel állok neki mindennek, és talán ez segít át a nehézségeken. Ilyen voltam egyetemistaként is. Az én filozófiám az, hogy amivel épp foglalkozol, azt maximálisan tedd. Ha a munkahelyemen vagyok, akkor függetleníteni próbálom magam az anyaságtól, ha otthon vagyok, akkor minőségi időt szeretnék a gyerekekkel tölteni. Amikor az egyetemi vizsgákra készültem, akkor maximálisan beleástam magam a tanulnivalóba. Szóval azt javaslom: vizsgaidőszakban kerülje mindenki a bulikat!
 - Voltak előjelei az egyetemen ennek a sokrétű érdeklődésnek? Állítólag zenekarban is láttak...
  - Nem csak az egyetemen, már előtte is megmutatkoztak ennek a nyomai. A vegyipariból szavalóversenyre, Kazinczy Szépkiejtési Versenyre járni nem volt egy szokványos dolog. Mindig is az irodalom felé kacsintgattam, pedig nem ez volt a szakom. Mérhetetlen tudásvágy volt és van bennem, Nem voltam az a „tarisznyás típus”, nem tudom mostanság van-e még ilyen kategória, és igen volt egy zenekarunk, bár zenénk nem igazán, hangunk még úgysem, de ez a sztori véletlenül épp bekerült az első regényembe némi átalakítással. Vicces történet…
 - Debreceni egyetemistaként hogyan képzelted el a jövődet? Mit gondoltál a negyvenéves Papp Csilláról?
  - Fiatalon én soha nem a karrieremről szőttem álmokat, valahogy úgy éreztem, hogy ha maximálisan odateszem magam, akkor nem lehet gond. Az egyetem alatt végig dolgoztam különböző diákmunkákban. Bármit elvállaltam, mindig elégedettek voltak velem a munkaadóim. Kóstoltattam parasztmájast és kérdőíveztem Budapesten, semmi nem fogott ki rajtam. Ezek a munkák mind arra voltak jók, hogy tudjam, mit nem akarok hosszútávon csinálni. Sokkal inkább foglalkoztatott, hogyan alakul a magánéletem. Úgy képzeltem, hogy negyven évesen lesz három gyermekem, egy szerető férjem, és egy szuper munkám. Nagyjából így lett. A regénykiadás misztikus álom volt!
 - Íróként a férfi-nő viszonyra, illetve úgy általában az emberi kapcsolatokra fókuszálsz. Mi az, amit debreceni egyetemistaként teljesen másképp, másnak gondoltál erről, mint manapság?
  - Nem gondoltam semmit másként. Az én értékrendem alappillére, - amit otthonról hoztam- az a hagyományos családmodell. Én mindig is ebben gondolkodtam. Az emberi kapcsolataimban mindig az őszinteségre és az egymás elfogadására törekedtem. Ezt korábban is így gondoltam. A barátság fontosságáról, a testvéri kapcsolatról, a munkahelyi lojalitásról írtam is. A regényben lévő gondolatok hűen tükrözik az álláspontomat, ami nem változott az évek alatt csupán némileg alakult, fejlődött velem együtt.
 - Mi jut eszedbe elsőként, amikor meglátod a Debreceni Egyetem főépületét?
  - Naponta jövök az Egyetem sugárúton hazafelé, és a kedvenc útszakaszom, amikor szemben autózom a főépülettel. Egyszerűen nem tudok betelni vele. Nyilván nem nosztalgiázom minden nap, de gyakran érzem, hogy az az épület egy kicsit az enyém is. A legjobban azt szeretem, amikor a gyerekekkel sétálunk a szökőkút előtt és ugyanoda ülünk le, ahol egyetemistaként ücsörögtünk az előadások után. Minden ilyen séta alkalmával feltöltődöm.
 - Rengeteg nő esik kétségbe, ha priorizálnia kell a jelenlétét a mindennapokban a munka-család viszonylat tekintetében. Van erre esetleg valamilyen recepted?
  - Mondhatnám, hogy van, de nincs. Én is csak szeretném ezt jól csinálni, és van, hogy sikerül, meg van, hogy nem. Igyekszem előre megtervezni a hetet, egyeztetni a család összes tagjának a programját, néha úgy érzem, mintha valami logisztikai menedzser lennék. Ki viszi az ovist reggel? Ki hozza haza? A kicsivel ki menjen sétálni? El kell menni a gyógyszertárba, kenyér is kellene. Ha aznap a tíz órás megbeszélést át kell tenni kettőre, akkor az egész napirend borul és jön az újratervezés. Szerencsére ez a ritkább. Megfelelő segítséggel és tervezett napirenddel egész jól el lehet boldogulni. Ahogy mondtam: én a minőségi időben hiszek. Olyan ez, mint a vizsgaidőszakban megtervezni mikor miből vizsgázzunk, csak élesben minimum nyolc szak tárgyait kell összeegyeztetni.
 - Az egyetemtől számos fontos útszakaszon át az Alföld Televízió vezetői székéig vezetett az utad, most is egy újságnak nyilatkozol: milyennek találod a média világát?
  - Ezt hosszan tudnám fejtegetni, de inkább azt emelném ki, hogy manapság a fiatalok nagy része az érvényesülést a médiában képzeli el. Sokszor hallom ezt: „A médiában szeretnék dolgozni!”. Ilyenkor mindig mosolygok magamban, és kíváncsian felteszem a kérdést: „Miért is?”. Ez nem egy könnyű munka, és nem a csillogásról, celebeskedésről szól. Itt kőkemény háttérmunka kell ahhoz, hogy egy színvonalas produktum létrejöjjön, és ez tehetséget, kitartást, és sok-sok munkával töltött időt igényel. Erről ritkán lehet hallani. A fiatalok nagy része keveset olvas, nincs szókincse és nem tud helyesen írni. A híradóban nem használunk emojikat, és olyan rövidítéseket, hogy LOL, meg hogy vmi. Szóval én azt tanácsolom azoknak, akik a médiában szeretnének dolgozni, hogy olvassanak. Mindegy milyen regényt: sci-fi, romantikus, történelmi vagy önismereti témájút, de ez az, ami fejleszt és hozzátesz az életünkhöz.
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
Hét Szépe
Érdekel a hét szépe fotózás: Jelentkezz!
Még több kép!
Facebook
Facebook
Eseménynaptár
Hamarosan lesznek ajánlott rendezvények!
Keresés
Videó
2013. 03. 27.
2013. 03. 20.
2013. 03. 07.
2013. 02. 27.
Hirdetés
Blog TOP5
1. Művészet és dizájn: bátran, szabadon, innovatívan Ha kíváncsi vagy a modern XXI. század legötletesebb alkotásaira és innovatív megoldásaira, kövesd figyelemmel a manzardcafe kreatív blogját!
2. Tippek olvasáshoz Ha nem vagy tisztában vele, hogy melyek napjaink bestsellerei, vagy csak egy kedvencedről szeretnél kritikát olvasni, látogasd meg az ajánlott oldalt.
3. Karácsonyfa bicikliből Azt hiszed, a karácsonyfa csak feldíszített fenyő vagy műfenyő lehet? Felejtsd el! Ez elavult sablon, ma már bicikliből is lehet karácsonyfát építeni.
4. A kávé újratöltve Lassan újra itt a vizsgaidőszak, ennek pedig egyik szinte elengedhetetlen kelléke a kávé. De vajon mi is ez az ital, hogyan készül, honnan származik és hogyan került hozzánk?
5. Minden idők egyik kampánya Most semmiképpen sem egy olcsó, hatékony digitális PR vagy webkettes megoldásról lesz szó, ellenben egy zseniális ötlet kiváló megvalósításáról.