Interjú
Vígh Éva
2017. március 1.
FőĂşr, egy presszĂł rendel!
Hazánkban talán nincs is olyan város vagy falu, ahol ne találnánk Éva nevĂ» presszĂłt. Debrecenben is van, ám azt szintĂ©n egyre többen tudják, hogy lĂ©tezik egy Éva PresszĂł nevĂ» zenekar, akik tavaly sikeresen indultak a Cseh Tamás Program indulĂł bandákat támogatĂł pályázatán. Az Ă©vről Ă©s a jövőről beszĂ©lgettĂĽnk a csapat nĂ©vadĂłjával, VĂ­gh Éva Ă©nekesnővel.
 - Nyilván unjátok már ezt a kĂ©rdĂ©st, de nem hagyhatjuk ki azt, hogyan, s mikor jött össze a csapat, hogyan indultatok?
  - A zenekarunk immár több mint másfĂ©l Ă©ves mĂşltra tekint vissza...nagyöregek vagyunk. RĂ©szben ez tĂ©nyleg igaz, hisz attĂłl fĂĽggetlenĂĽl, hogy a zenekar egĂ©szen fiatal, mindannyian sok zenekarban kiprĂłbáltuk magunkat, mielőtt összekerĂĽltĂĽnk.
Én mĂ©g a fővárosban laktam, amikor kipattant a fejemből a zenekar ötlete. MĂ©g nem tudtam, hogy kivel Ă©s hogyan fogom összehozni, de azt mantráztam magamnak, hogy JĂłnás PĂ©ter költőbarátom szövegeiből dalok lesznek. A terv beindult Ă©s a gĂ©pezet lassacskán kezdett mĂ»ködĂ©sbe lĂ©pni, aminek köszönhetően az első zenekari prĂłbák 2015 január elejĂ©n elindultak.
 - Visszatekintve erre a tavalyi Ă©vre hogyan látjátok, milyen hozadĂ©kai voltak a Cseh Tamás Programon elnyert támogatásnak?
  - Az elnyert összeget a Nyitva cĂ­mĂ» lemezĂĽnk felvĂ©telĂ©re Ă©s keverĂ©sĂ©re, kommunikáciĂłs tevĂ©kenysĂ©gre, Ă©s termĂ©szetesen klipekre költöttĂĽk. Számos koncertet köszönhetĂĽnk a programnak, eljuthattunk pĂ©ldául legutĂłbb Kolozsvárra, ahol nagyon jĂł hangulatĂş koncertet adtunk.
 - KĂ©szĂ­tettetek egy CD-t, milyen visszajelzĂ©seket kaptok ezzel kapcsolatban?
  - Megjelent egy kritika a lemezről a Macsek-en (http://macsekkolo.blog.hu/2016/09/06/egy_eros_fekete_eva_presszo_lemezkritika) országos zenei portálon, amiben kaptunk hideget meleget , de alapvetően pozitĂ­v a kicsengĂ©se a cikknek. A közönsĂ©g rĂ©szĂ©ről, bárhová megyĂĽnk egyĂ©rtelmĂ»en jĂł Ă©szrevĂ©teleket, visszajelzĂ©seket kapunk, hisz a dalaink első hallásra fĂĽlbemászĂłak, szĂłrakoztatĂłak amellett, hogy -nem mellĂ©kesen- közölni is kĂ­vánunk velĂĽk.
 - Minden bandában mĂ»ködnie kell egyfajta kĂ©miának, nálatok hogy megy ez? Vannak, akik Ăşgymond ösztökĂ©lik előre a többieket vagy teljes a demokrácia?
  - A kĂ©mia nálunk az első perctől fogva mĂ»ködött - sőt tombolt: az első prĂłbánkon már Ă©rezhető volt, hogy inspiráljuk egymást, kreatĂ­van tudunk egyĂĽtt dolgozni, szuper Ă©lmĂ©ny volt. Aztán persze kiosztĂłdtak a feladatok, kinek mi az erőssĂ©ge, milyen feladat passzol hozzá. Egy olyan zenekar, mint mi is, akik tĂşl vannak az indulás utáni első lĂ©pĂ©seken, rengeteg házon belĂĽli háttĂ©rmunkát igĂ©nyel, ez napi több Ăłrát is jelenthet. Emellett persze kellenek Ăşj dalok, a rĂ©gieket is csinosĂ­tani kell, a koncerteken is a maximumot akarjuk nyĂşjtani, tehát szĂĽksĂ©g is van a kĂ©miára.
 - Sokat koncerteztek, amerre csak lehet, prĂłbáltok eljutni. Van, aki segĂ­t a szervezĂ©sben vagy ti magatok oldotok meg mindent? Van-e valami emlĂ©kezetes helyszĂ­n, ahol jártatok, valami emlĂ©kezetes momentum, ami törtĂ©nt?
  - Igen, a tavalyi nyár elĂ©g sĂ»rĂ»re sikerĂĽlt, szerencsĂ©re szinte minden hĂ©tvĂ©gĂ©n mentĂĽnk valamerre, gyakran hĂ©t közben is, nagyon Ă©lveztĂĽk az állandĂł jövĂ©smenĂ©st. Szerintem egybehangzĂłan azt állĂ­thatjuk, hogy a debreceni Campus mellett a szolnoki Tiszavirág Fesztivál bulija volt a legmeghökkentőbb, ahol pár perc alatt nĂ©hány száz ember gyĂ»lt össze, majd táncolt az icipici szĂ­npadunk előtt. Szuper jĂł buli volt, főleg, hogy egy másik debreceni fellĂ©pővel, KĂłnya Levente JĂłzseffel a koncertĂĽnk után mĂ©g egy közös blues-olást is tartottunk. A Kolozsvári Magyar Napok is emlĂ©kezetes volt számunkra, hiszen ezen a profin megszervezett fesztiválon volt az első határon tĂşli megjelenĂ©se az Éva PresszĂłnak. Ă–sszeraktunk egy akusztikus mĂ»sort is a nyáron. Ezzel HajdĂşszoboszlĂłn a Belmondo előtt debĂĽtáltunk, Ă©s rögtön visszahĂ­vást is kaptunk, aminek nagyon örĂĽltĂĽnk. És igen… magunknak szervezĂĽnk.
 - Mennyire terveztek előre? Merre halad tovább az Éva PresszĂł a jövőben?
  - Kijön egy Ăşj klip, ami az eddigiektől eltĂ©rő, teljesen más hangulatot idĂ©z, megjelentetĂĽnk egy lyric-videĂłt is, a RagadozĂł cĂ­mĂ» dalunkhoz. Már tervezgetjĂĽk a következő lemez dalait, Ăşgyhogy ismĂ©t egy alkotási folyamatba kezdĂĽnk bele, termĂ©szetesen ennek a megjelenĂ©se mĂ©g kicsit odĂ©bb van. Mindenben megprĂłbálunk előre gondolkodni, hiszen a közös tervek Ă©s cĂ©lok visznek minket előre. TermĂ©szetesen mindig közbejöhet valami, de megnyugtatĂł tudni, hogy már van nyárra is meghĂ­vás, vannak Ăşj dalok Ă©s dalkezdemĂ©nyek. Ezek Ă©ltetnek minket.
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
Hét Szépe
Érdekel a hét szépe fotózás: Jelentkezz!
Még több kép!
Facebook
Facebook
Eseménynaptár
Hamarosan lesznek ajánlott rendezvények!
Keresés
Videó
2013. 03. 27.
2013. 03. 20.
2013. 03. 07.
2013. 02. 27.
Hirdetés
Blog TOP5
1. Mûvészet és dizájn: bátran, szabadon, innovatívan Ha kíváncsi vagy a modern XXI. század legötletesebb alkotásaira és innovatív megoldásaira, kövesd figyelemmel a manzardcafe kreatív blogját!
2. Tippek olvasáshoz Ha nem vagy tisztában vele, hogy melyek napjaink bestsellerei, vagy csak egy kedvencedrõl szeretnél kritikát olvasni, látogasd meg az ajánlott oldalt.
3. Karácsonyfa biciklibõl Azt hiszed, a karácsonyfa csak feldíszített fenyõ vagy mûfenyõ lehet? Felejtsd el! Ez elavult sablon, ma már biciklibõl is lehet karácsonyfát építeni.
4. A kávé újratöltve Lassan újra itt a vizsgaidõszak, ennek pedig egyik szinte elengedhetetlen kelléke a kávé. De vajon mi is ez az ital, hogyan készül, honnan származik és hogyan került hozzánk?
5. Minden idõk egyik kampánya Most semmiképpen sem egy olcsó, hatékony digitális PR vagy webkettes megoldásról lesz szó, ellenben egy zseniális ötlet kiváló megvalósításáról.