Interjú
Iain Lindsay
2017. március 1.
„Mindig is fontos marad számomra a város”
Az Egyesült Királyság budapesti nagykövete, Iain Lindsay 2016 márciusban magasra tette a diplomaták cukiságfaktor-lécét: videóüzenetében magyarul is bemutatkozott, és azt sem felejtette elárulni, hogy a pécsi mellett a Debreceni Egyetemen is tanulta a nyelvet. Iain Lindsay harmincöt éve dolgozik diplomataként, szolgált Európában, Ázsiában, legutóbb Bahreinben volt brit nagykövet. Felesége szintén diplomata, családjával többször járt már Budapesten. Tavaly augusztus óta barátkozik a magyarral, de nemcsak a nyelvet tanulja óriási örömmel, de a hozzá kapcsolódó gazdag történelem és kultúra, illetve a magyar emberek is érdeklik. Járt már a villányi és mádi borospincékben, nyáron még a Sziget fesztiválról is YouTube-videóban tudósított. A nagykövettel a város és az egyetem British Telecommal kötött együttműködésének aláírásakor találkoztunk – Iain Lindsay természetesen néhány magyar mondattal is válaszolt kérdéseinkre.
 - A Debreceni Nyári Egyetemen is tanult magyarul, melyek voltak a meghatározó élményei?
  - Az egyetemnek nagyszerű atmoszférája van és barátságos hangulat fogadott, nagyon élveztem a Debreceni Egyetemen tanulni. Az egyik legöregebb diák voltam a Nyári Egyetemen, szerettem az órákat, és mivel akkor még nem voltam nagykövet, csak egy átlagos diák, egy helyi családnál laktam a város másik végén, így minden nap busszal és villamossal közlekedtem, megismertem nemcsak az egyetemet, de a szép belvárost is. Egyébként a feleségemmel Budapesten is hétvégenként villamossal és metróval közlekedünk.
  - Járt már a nyelvkurzus óta a városban?
  - Ez az első visszatérésem Debrecenbe március óta, tegnap este a befogadó családommal vacsoráztam, mindig is fontos marad számomra a város, tervezem, hogy újra és újra visszajövök, de új helyeket is megismernék, szeretném látni Sopront, Szegedet, Paksot, és elmennék a Balatonhoz is.
 - Beiktatása óta számos YouTube-videóban is megszólalt magyarul, eddig brit nagykövettől nem láttunk ilyen aktív közösségimédia-használatot. Mi motiválta ezt?
  - Az előttem hivatalban lévő brit nagykövet az én beiktatásom előtt egy évvel távozott, így nagyon fontos volt számomra, hogy tudassam, itt vagyok, megérkeztem Budapestre. 2015 augusztusától nyolc hónapon át tanultam magyarul, közben David Cameronnak is volt egy sikeres magyarországi látogatása, ezért én is szerettem volna a magyar megszólalással jelezni, hogy erős kapcsolatai vannak a két nemzetnek. A legtöbb nagykövet nem beszél magyarul, nekem viszont ez fontos volt, bár elismerem, még mindig tanuló vagyok, hiszen tizenhárom-tizennégy hónapot minimum tanulni kellene, nekem viszont nyolc hónap állt a rendelkezésemre. A követségen is 90%-ban angolul beszélünk, nagyon ritka, inkább az informális társalgás nyelve a magyar, én mégis, különösen a social meda-megjelenésekben, midig próbálok magyarul is beszélni.
  - Érintsünk egy komolyabb témát is: habár a hivatalos Brexit még időben távol van, mit gondol, lehet-e hatása a kilépési folyamatnak az ifjúsági mobilitási programokra?
  - Remélem nem okoz majd változásokat, a brit kormány a múlt héten jelentette be, hogy a 2017/2018-as évben még nem lesz eltérés az eddigiektől az Európai Unió diákjainak tanulási célú mobilitását illetően, ami mindenképpen jó hír. Nyilván lesznek a jövőben erről is tárgyalások, úgyhogy a pontos részleteket még nem tudom megmondani, de bízom benne, hogy a magyar-brit ifjúsági mobilitási programokban, mint például az Erasmus, nem lesznek változások. Szeretnék egyébként több brit diákot látni például a Debreceni Egyetemen is. Magyarország számára nagy kihívás, hogy idecsábítsa a fiatalokat a szigetországból, akik elsősorban, ha a kontinensre jönnek tanulni, Franciaországot, Olaszországot, Lengyelországot és Hollandiát választják. Debrecennek is feladat, hogy megmutassa, a fővároson túl is van élet.
 - Skóciában ingyenes még a felsőoktatás?
  - Nagy mértékben ingyenes, Skóciában ráadásul olcsóbb az EU diákjainak tanulni, élni a mindennapokat, mint Angliában. Egyébként Debrecen és Edinburgh kapcsolatainak a református egyháznak köszönhetően komoly múltja van.
 - El is tudnánk képzelni egy Debrecen-Edinburgh közvetlen Ryanair járatot…
  - Bízzunk benne. Az világos, hogy Debrecennek komoly ambíciói vannak arra, hogy a régió gazdasági központja legyen, amiben az egyetemnek és a British Telecomnak is fontos szerepe van. Lutonnal már van közvetlen repülőjárat, hátha alakulnak a jövőben újabb légi kapcsolatok is.
 - Kicsit Skóciánál maradva: a brexit után újból szóba került, hogy – ismételt – népszavazáson döntsék el, maradnak-e az Egyesült Királyság tagjai.
  - Készült egy vitairat a második népszavazásról, de ennek nincs biztos időpontja, sőt stabil elköteleződésről sem beszélhetünk egy újabb népszavazást illetően, a skót kormánynak kell foglalkoznia a kérdéssel. Két éve 55-45 arányban választották a szavazók, hogy maradnak az Egyesült Királyságban, a legfrissebb skót közvéleménykutatás szerint a nagy többség még mindig inkább maradna. Az EU-val folytatott tárgyalások idején ráadásul még fontosabb is, mint valaha, hogy egységesek legyünk.
 - Végezetül egy sportos kérdés, tudjuk, hogy szereti a focit, melyik csapatnak szurkol?
  - Most lokista vagyok, Skóciában pedig a Glasgow Rangersnek drukkolok, nem támogatok angol csapatokat.
 EÉ: - Követi a teniszt? A skót Andy Murray igen nagy formában van.
  - Igen, nagyon büszkék is vagyunk rá, Murray a leghíresebb skót teniszező, bár azt azért el kell mondanom, hogy Skóciában a tenisz nem igazán tartozik a népszerű sportok közé, a futball és a golf a menők.
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
Hét Szépe
Érdekel a hét szépe fotózás: Jelentkezz!
Még több kép!
Facebook
Facebook
Eseménynaptár
Hamarosan lesznek ajánlott rendezvények!
Keresés
Videó
2013. 03. 27.
2013. 03. 20.
2013. 03. 07.
2013. 02. 27.
Hirdetés
Blog TOP5
1. Művészet és dizájn: bátran, szabadon, innovatívan Ha kíváncsi vagy a modern XXI. század legötletesebb alkotásaira és innovatív megoldásaira, kövesd figyelemmel a manzardcafe kreatív blogját!
2. Tippek olvasáshoz Ha nem vagy tisztában vele, hogy melyek napjaink bestsellerei, vagy csak egy kedvencedről szeretnél kritikát olvasni, látogasd meg az ajánlott oldalt.
3. Karácsonyfa bicikliből Azt hiszed, a karácsonyfa csak feldíszített fenyő vagy műfenyő lehet? Felejtsd el! Ez elavult sablon, ma már bicikliből is lehet karácsonyfát építeni.
4. A kávé újratöltve Lassan újra itt a vizsgaidőszak, ennek pedig egyik szinte elengedhetetlen kelléke a kávé. De vajon mi is ez az ital, hogyan készül, honnan származik és hogyan került hozzánk?
5. Minden idők egyik kampánya Most semmiképpen sem egy olcsó, hatékony digitális PR vagy webkettes megoldásról lesz szó, ellenben egy zseniális ötlet kiváló megvalósításáról.