Interjú
Compact Disco
2012. február 20.
Önmagunk maradtunk
A Compact Disco neve nem ismeretlen az egyetemisták körében. Lovardabeli fellépésük előtt - egy interjú erejéig - van időm kicsit megismerni őket. A csapatot a közvetlen, laza és őszinte jelzőkkel írnám le legegyszerűbben. A zenekar minden tagja külön egyéniség, együtt mégis teljes egészet alkotnak. Walkó Csabát ottlétem alatt is bombázzák az újságírók kérdéseikkel, Sándor Attila Facebookon tartja folyamatosan a kapcsolatot a rajongókkal, Pál Sándor csendesen szemléli a körülötte zajló eseményeket, Lotfi Behnam pedig készségesen ad választ kérdéseimre:
 Nagyon fiatal zenekar vagytok, ám 2008-as megalakulásotok óta töretlenül íveltek fölfelé. Hogyan talált egymásra ez a szerencsés formáció?
  Lotfi Behnam: Éveken keresztül egy dj-formáció tagja voltam, amit Collins & Behnam néven ismerhetett a közönség. Underground, techno és house zenéket játszottunk. Csabira is ekkor figyeltem fel a Megasztár harmadik sorozatában, ahol ugyan a vigaszágig eljutott, a továbbjutás nem sikerült. Felkerestem azzal az ajánlattal, hogy énekeljen az egyik dalomra, Seal Killer című számának a feldolgozására. Elvállalta. Mind a dal, mind a hozzá készült videoklip nagyon jól sikerült. Éreztük, hogy ebből egy jól működő formáció is válhat, megegyeztünk a folytatásban. Csabi is tagja volt ekkor egy másik zenekarnak, a funk-pop zenét játszó Brownfieldnek. A Compact Disco tényleges megalakulásáig ezután még évek teltek el, de 2008-ban megszületett a csapat. Csabi hozta magával a zenekarából Pál Gábort, egy évvel később pedig csatlakozott hozzánk Sándor Attila is.
 Magyarországon hiány volt az elektropopp műfajban, de ti sikeresen betöltöttétek az űrt.
  L.B. : Pontosabban, nem is volt ahhoz hasonló. Az utolsó csapat, aki ebben a műfajban tevékenykedett talán a Bonanza Banzai volt. Magyarországon, ha akkoriban azt mondta az ember, hogy popzene, azt rossz szájízzel tette. Nem szeretnék egyetlen együttest, énekest sem megbántani, de ezek a két-három számos zenekarok csak idézőjelben gyártottak popzenét. Eldöntöttük, megmutatjuk, hogy lehet igényes zenét is a piacra dobni.
 A műfaj talált rátok vagy ti találtátok meg a műfajt?
  L.B. : A jelenlegi zenekarnak a háromnegyede a funky műfajból érkezett, én vagyok az egyetlen, aki az elektronikus zenében dolgoztam régen is. Szerencsés találkozás volt, ők hozták azt, amit addig csináltak, én szintén, összegyűrtük a műfajokat, és a keverékükből létrejött az, amit ma elektropoppnak nevezünk.
 A szomszédos országokban, Svájcban, Portugáliában, de még Miamiban is ismernek titeket. Szoktatok külföldön koncertezni?
  L.B. : A környező országokban. Attól függetlenül, hogy Európa-szerte és a tengerentúlon is ismerik és játsszák a dalainkat, az még nem elég ahhoz, hogy koncertet is adjunk a távolabbi országokban. A külföldi fellépések lehetőségei több tényezőtől is függnek: kell, hogy a háttérben működjön egy nagyon komoly sajtótámogatás, a dalainkat be kell tolják különböző rádiókba és televíziós műsorokba. Győzelmünkkel mindez most megvalósul: a Dalfesztiválon résztvevő országok mindegyikébe el fog jutni a dalunk és a nevünk. Néhány nap telt el a döntő után, de már hívtak minket Bulgáriába és Hollandiába is koncertezni.
 Nem csak a Magyarországon élők, de a világ teljes magyarsága bízik bennetek. Hogyan birkóztok meg a feladattal? Hogyan készültök?
  L.B. : Egy harmincötezer fős csarnokban fogunk fellépni, a színpad körülbelül tízszer akkora lesz, mint a hazai dalversenyen. Ezek tükrében úgy döntöttünk, hogy az előadásunkat visszabontjuk a nullára, összeülünk és kidolgozunk egy olyan produkciót, amivel büszkén állhatunk ki és magabiztosan képviselhetjük az országot.
 Mik voltak az első gondolatok, amikor tudatosult bennetek, hogy a közönség és a zsűri is nektek szavazta meg a bizalmat?
  L.B. : Meglepetésként ért minket. Az a tendencia figyelhető meg Magyarországon, hogy a háttérben komoly médialobbival rendelkező előadókat tolják előre. Míg mögöttünk egy háromfős kiadó áll, illetve az MR2-Petőfi, és mostantól az MTV is. Örültünk, hogy a zsűri megszavazta számunkra a bizalmat, hiszen sokat számított, hogy maximum pontszámmal jutottunk tovább az elődöntőből. A zsűri véleménye pedig mindig hatással van a közönség állásfoglalására is. Hiszünk magunkban, amit eddig célul tűztünk ki, azt mindig elértük. Lehet, hogy mindez nagyképűen hangzik, de mi Bakuba nyerni megyünk. Nem tudunk félgőzön mozogni, mindig a dolgok tetejét vesszük célba. Az eredményt talán jól mutatja, hogy a Mtv brand:new szavazást és az Mtv Music Awards zenei versenyt is megnyertük, a szakma nekünk ítélte a Fonogram-díjat. Amikor elindultunk az Eurovíziós dalversenyen, nem az a cél lebegett a szemünk előtt, hogy főműsoridőben a képernyőre kerüljünk, hanem a győzelem. Bakuba is ezzel a mentalitással indulunk el.
 A Dalverseny után a „magyar Coldplay” nevet ragasztották a csapatra. Jogosnak érzitek ezt? Inspirálóan hat a zenéjük rátok?
  L.B. : Rakonczai Viktor annyit mondott, hogy ha ez az új Coldplay, ő elhiszi. Igazából csak egy pozitív kritika volt, de a hozzá nem értő sajtósok ránk aggatták ezt a nevet, miszerint mi csak egy koppintása vagyunk az ismert külföldi együttesnek. Természetesen a fáradtságot egyikük sem vette, hogy akár egy számunkat is meghallgassa a nyertes dalon kívül… Mindannyiunk nevében kijelenthetem, hogy nem vagyunk Coldplay-fanok. (Sőt én két dalukat ismerem! – szól közbe Sándor Attila) Nagyon hízelgő, hogy az ő szintjükre emelt fel a zsűri, de ez nem jelenti azt, hogy mi vagyunk a „magyar Coldplay”.
Walkó Csaba: Fontos megemlítenem, hogy a Paradise című dal maximum hangulatában hasonlít a mi zenénkhez. Rakonczai Viktor is erre célzott, a zenekarok összehasonlítása szóba sem jött.
L.B. : Sőt a napokban azt is olvastam, hogy az énekes orgánuma és stílusa a Maronn5 frontemberére hasonlít. (Ami szintén hízelgő. – egészíti ki Csaba)
 Milyen változásokat hozott az életetekbe a győzelem?
  L.B. : A hirtelen jött siker nem változtatott meg. Külön-külön, más-más zenekarokban már mindenki megélte a sikert. Nem fenyeget minket az a veszély, hogy a hirtelen jött hírnév elragad minket. Önmagunk maradtunk, ugyanazok a nyílt és közvetlen emberek, akik eddig voltunk.
W.Cs. : Inkább úgy fogalmaznék, hogy hirtelen jött az érdeklődés. Eddig nagyon sokan tudták, hogy ki az a Compact Disco, de nagyon sokan nem. A verseny óta folyamatosan csörögnek a telefonok, jönnek a felkérések és az interjúk. Ezt próbáljuk kezelni és kordában tartani. De mindegy, hogy mi fog történni, mi mindig ezek a hülyegyerekek maradunk.

- Turucz Renáta -
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
Hét Szépe
Érdekel a hét szépe fotózás: Jelentkezz!
Még több kép!
Facebook
Facebook
Eseménynaptár
Hamarosan lesznek ajánlott rendezvények!
Keresés
Videó
2013. 03. 27.
2013. 03. 20.
2013. 03. 07.
2013. 02. 27.
Blog TOP5
1. Művészet és dizájn: bátran, szabadon, innovatívan Ha kíváncsi vagy a modern XXI. század legötletesebb alkotásaira és innovatív megoldásaira, kövesd figyelemmel a manzardcafe kreatív blogját!
2. Tippek olvasáshoz Ha nem vagy tisztában vele, hogy melyek napjaink bestsellerei, vagy csak egy kedvencedről szeretnél kritikát olvasni, látogasd meg az ajánlott oldalt.
3. Karácsonyfa bicikliből Azt hiszed, a karácsonyfa csak feldíszített fenyő vagy műfenyő lehet? Felejtsd el! Ez elavult sablon, ma már bicikliből is lehet karácsonyfát építeni.
4. A kávé újratöltve Lassan újra itt a vizsgaidőszak, ennek pedig egyik szinte elengedhetetlen kelléke a kávé. De vajon mi is ez az ital, hogyan készül, honnan származik és hogyan került hozzánk?
5. Minden idők egyik kampánya Most semmiképpen sem egy olcsó, hatékony digitális PR vagy webkettes megoldásról lesz szó, ellenben egy zseniális ötlet kiváló megvalósításáról.