Interjú
Irie Maffia
2011. augusztus 2.
Újra frappáns lett a banda
A 2005-ben megalakult Irie Maffia rövid időn belül Magyarország elsőszámú koncertzenekara lett. Azóta töretlenül haladnak előre, a hazai fesztiválok rutinos és kihagyhatatlan fellépői, soundsystem felállásban pedig a klubbok közönségeit táncoltatják meg éjszakánként. Természetesen az idei Campus Fesztivált sem hagyhatták ki, a koncert és a közönségtalálkozó közti rövid időszakban néhány percre elcsíptem a csapat két férfitagját.
 Hogyan alakult meg a zenekar? Milyen stílusokat ötvöztök a zenétekben?
  Egy underground klubból alakult meg az Irie Maffia, ezelőtt hét évvel. A legelső felállásban 7-8 ember vett részt, ma már tizenegyen vagyunk. Több műfaj keveredéséből áll össze a stílusunk: dancehall, reggea, hip-hop, rock. Mindezekből az évek folyamán egy sajátos stílust alakítottunk ki, próbálunk egy új irányt mutatni a műfajok ötvözése által.
 Nem csak Magyarországon, de Európa-szerte hatalmas sikereket értetek el. Hogyan fogadják külföldön a zenéteket?
  Mindenhol ugyanolyan a közeg, ritka az a hely, ahol nem értik ugyanolyan szinten a zenénket, mint máshol. Az esetek többségében végigtapsolják a koncertjeinket, érzik a zene ritmusát, az átadott érzéseket. Mai napig az egyik legkellemesebb emlékünk az egyik lengyelországi fellépésünk. Mikor felálltam a színpadra, a több ezres tömeg látványától egyszerűen - persze jó értelemben - kirázott a hideg és megremegett a lábam. Hihetetlen érzés volt, hogy mindez, annyi koncertünk után, még lehetséges. Szintén kellemes élmény az egyik olaszországi fellépésünk, ami tulajdonképpen egy fesztivál keretein belül megrendezett verseny volt. Híres reggea-előadókkal mértük össze a tudásunkat, és végül másodikak lettünk. A lényeg azonban nem ez, hanem hogy részt vehettünk egy ilyen nagyszabású fesztiválon.
 Ritkaság az olyan nagy létszámú zenekar, mint amilyenek ti vagytok. Gyakran adódnak konfliktusok köztetek emiatt?
  Mindenki csípi egymást, nincsenek köztünk problémák. Nincsenek személyes sértődések a csapat tagjai között, ha pletykálunk vagy viccelődünk néha a másik háta mögött, azt a szemébe is ugyanúgy elmondjuk. Ha őszinte vagy a társaddal, akkor nem alakulnak ki konfliktusok. Maximum a két főnökünk részéről kapunk dorgálásokat, amikor egy-egy próba vagy fellépés zeneileg nem úgy sikerül, ahogy elvárták volna tőlünk. Később megbeszéljük a hibákat, tanulunk belőlük, és következőnek úgy játsszunk, ahogy ők mondják.
 Sokatok szólóban és más zenekarokban is játszik, mégis fantasztikusan működtök együtt. Mi a titkotok?
  Az idő. Nagyon régóta játsszunk együtt, ezalatt a néhány év alatt egymáshoz nőttünk, együtt fejlődtünk. Azáltal, hogy megismertük egymást, mind szakmailag, mind emberileg, jobb eredményeket tudunk produkálni. Mindannyian imádunk zenélni, ugyanúgy, mint a színházat vagy a filmezést, ezt is művészetnek tartjuk. Egy kőművessel ellentétben, aki fintorogva rakja fel az egy milliomodik tégláját, mi akkor is örömmel énekelünk el egy számot, ha már milliószor előadtuk azt. Nem a pénzért csináljuk, hanem azért a jóleső érzésért, amikor a közönség velünk együtt énekli a dalainkat és érezzük, hogy szeretik azt, amit előadunk. Ezért adunk bele apait, anyait minden egyes koncertünkön. A legnagyobb fellépőktől még mai napig is tanulunk, újítunk folyamatosan, és ez is összetart minket. Minden reggel úgy kelek fel, hogy ma is ezzel akarok foglalkozni, semmi mást nem szeretnék csinálni.
 Nem rég elég hosszú időre, pontosabban egy fél évre eltüntetek. Mi volt ennek az oka?
  Sena és Dermot pici gyereke. Sena jó ideig még állapotosan is fellépett, de egy idő után már nem érzett annyi erőt magában, hogy folytassa. Ennek tiszteletére mi is abbahagytuk a zenélést egy időre. Mindenkinek volt (van) külön projektje, sokan szólóban dolgoztunk, turnéztunk. Össze tudtuk hozni, hogy mindenkinek külön-külön legyen megélhetése arra az időre.
 Nehéz volt újraindítani a gépezetet?
  Fél év kihagyás után igen, kicsit nehéz volt. Nem próbáltunk, nem játszottuk a számainkat, mindenki a saját munkájával volt elfoglalva. Miután újra elkezdődtek a próbák, előfordult, hogy nem jutott eszembe egy-egy sor a szövegből, de mindez csak pillanatokig tartott. Más zenekarokhoz képest mi nagyon hamar „visszacsiszolódtunk”, újra frappáns lett a banda.
 Néhány hónapja jelent meg az új lemezetek. Hogyan fogadta a közönség, a kritikusok?
  Egy maxi lemezt készítettünk, ami az internetről tölthető le. A lemezek világa mára lejárt, egy új világ nyílt meg előttünk, új lehetőségekkel. Ez a lemez is egy kísérlet számunkra, a korral együtt nekünk is meg kell újulnunk. A visszhangok eddig nagyon jók a közönség részéről. A kritikákkal már kevésbé foglalkozunk, nem szeretjük őket olvasni. A szakmán belüliek, akik igazán értenek a zenéhez, nem kritizálnak. A kritika „olyan, mint egy segg, mindenkinek van egy”, fárasztó lenne mindegyikkel foglalkozni. A társaink mindig azt mondták, hogy ránk hallgass, ne egy irigy ember véleményére, aki életében semmit nem tett le az asztalra.
 Mik a kilátások a jövőre nézve?
  Ha minden igaz, akkor elmegyünk Londonba is fellépni. Mérföldkőnek számítana, ott még soha nem voltunk. Megvolt már Párizs, Madrid, Amsterdam, és sok már nagyváros, de jó lenne tovább bővíteni a listát. Plusz inspirációt adnak ezek a fellépések, tudjuk, hogy nem véletlenül nyúlnak alánk ezek a kezek, és adnak lehetőséget, hogy továbbszárnyaljunk.

- Turucz Renáta -
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
Hét Szépe
Érdekel a hét szépe fotózás: Jelentkezz!
Még több kép!
Facebook
Facebook
Eseménynaptár
Hamarosan lesznek ajánlott rendezvények!
Keresés
Videó
2013. 03. 27.
2013. 03. 20.
2013. 03. 07.
2013. 02. 27.
Blog TOP5
1. Művészet és dizájn: bátran, szabadon, innovatívan Ha kíváncsi vagy a modern XXI. század legötletesebb alkotásaira és innovatív megoldásaira, kövesd figyelemmel a manzardcafe kreatív blogját!
2. Tippek olvasáshoz Ha nem vagy tisztában vele, hogy melyek napjaink bestsellerei, vagy csak egy kedvencedről szeretnél kritikát olvasni, látogasd meg az ajánlott oldalt.
3. Karácsonyfa bicikliből Azt hiszed, a karácsonyfa csak feldíszített fenyő vagy műfenyő lehet? Felejtsd el! Ez elavult sablon, ma már bicikliből is lehet karácsonyfát építeni.
4. A kávé újratöltve Lassan újra itt a vizsgaidőszak, ennek pedig egyik szinte elengedhetetlen kelléke a kávé. De vajon mi is ez az ital, hogyan készül, honnan származik és hogyan került hozzánk?
5. Minden idők egyik kampánya Most semmiképpen sem egy olcsó, hatékony digitális PR vagy webkettes megoldásról lesz szó, ellenben egy zseniális ötlet kiváló megvalósításáról.