From Abroad
Debrecentől Dél-Kínáig
Lipták Fanny 2009-ben végzett a Debreceni Egyetem anglisztika szakán. Élt már Amerikában, Svédországban, de számításait 4 éve Hong Kongban találta meg, ahol kisgyerekeket tanít angolra.
 - Hogy került az éltedbe a nyelvoktatás és Hong Kong?
  - A Debreceni Egyetem angol szakos hallgatójaként csatlakoztam egy non-profit szervezethez és általuk jött egy lehetőség, hogy Dél-Kínában tanítsak. Hong Kongba már akkor ellátogattam. Szerelem volt első látásra és tudtam, hogy egy nap itt szeretnék élni.
 - Mennyiben más a távol-keleti élet, mint az itthoni?
  - Összehasonlíthatatlan a kettő. Hong Kong a kelet és nyugat tökéletes harmóniáját testesíti meg, ahol a régi békésen együtt tud élni az újjal. Ez éppen annyira igaz a tradíciókra, mint az építészetre. Roppantul dinamikus, lüktető és energikus hely, ahol fokozottan igaz a mondás: az idő pénz. A legkardinálisabb különbséget a keleti emberek mentalitásában vélem felfedezni. Sok ember szeretné tudni a sikerük titkát, ami igazán egyszerű: ők mindig a jövőbe tekintenek.
  - Mi motivált abban, hogy a világ másik felén kezdj kisgyerekeket angolra tanítani?
  - Szüleimnek köszönhetően kiskoromtól kezdve volt lehetőségem utazni, ami nem mindennapi világlátással ruházott fel. Mindig is erős volt bennem az elvágyódás és az angol nyelv remek eszköz volt ahhoz, hogy felfedezhessem a világot. Nem hiszek a véletlenekben, így volt megírva abban a bizonyos könyvben.
  - A hongkongi gyerekek könnyen tanulnak angolul?
  - Hong Kong gyarmati múltja miatt az angol nyelv a második legfontosabb a helyi, kantoni után. A nagy népesség kellő motivációt ad arra, hogy őrült gyorsassággal már egészen kiskortól megkezdődjön a verseny a gyerekek között. Egy percet sem vesztegetnek, hiszen már kétéves koruktól óvodába járnak és tanulnak. Én egy magán nemzetközi óvodában dolgozom, ami Brit mintát követ, ezért olyan angol könyvekkel ismerkednek a gyerekek, ami Angliában általános iskolai szint.
  - Mit jelent az, hogy már kiskorban megkezdődik a verseny a gyerekek között?
  - Már az óvodákba felvételi alapján kerülnek be a gyerekek. Megszűrik, kik kerülnek be a legjobb helyekre. Ha már ekkor sikerül jó helyre jutni, az zöld utat jelent a legnívósabb iskolákba. A gyerekek borzasztóan le vannak terhelve. Suli után jönnek a különórák, zongora, mandarin, rajzolás stb. Itt rengetegen élnek, ezért erőltetik a szülők, hogy a gyerekeik a legjobbak legyenek. Emiatt sajnos akár már általános iskolás korukba sokan követnek el öngyilkosságot, sok 10-12 éves gyerek meghal.
 - Jelenleg Hong Kongban élsz? Máskor is éltél már távol Magyarországtól?
  - Hihetetlen, de már négy éve vagyok itt. Ezelőtt éltem már Amerikában és Svédországban a Debreceni Egyetem ösztöndíjainak köszönhetően. Amerikában, Pennsylvania államban, Clarionban tanultam a Clarion Universityn az ISEP ösztöndíjaknak köszönhetően. Itt olyan tárgyakat tudtam felvenni, amikre otthon soha nem lett volna lehetőségem, mint például kerámia, színházi smink, reklám és divattörténet. Svédországban pedig a Comenius ösztöndíjaknak hála élhettem Stockholmtól 300 km-re Sundsvall városában, ahol a helyi gimnáziumban voltam tanársegéd. Betekinthettem a híres északi tanítási-tanulási modellbe.
 - Tervezed, hogy itthon folytasd a pályafutásod?
  - Egyelőre nem tervezek hazatérni. A jövő számomra itt van, Kínában. Ilyen fajta életet és fejlődést nem tapasztaltam máshol. Szeretek itt élni. Minden kényelmes és a kemény munka meghozza gyümölcsét.
 - Az angol mellett esetleg a magyar nyelvet becsempészed a tanításba?
  - A kreativitásom határtalan. Van, hogy a boci-boci tarka dallamára kitalálok egy angol megfelelőt.
 - Hova utazol, ha hazamész?
  - Amikor hazaérkezem, szeretem a családommal és a barátaimmal tölteni az időmet Debrecenben és Budapesten. Egy benzinkúthoz tudom hasonlítani az érzést, ilyenkor szükségem van arra, hogy feltöltsem a tankom mindenféle ,,hazai" jóval. Be kell, hogy valljam szeretek elsétálni az Egyetem környékén és elképzelni, ahogy a barátokkal a lépcsőkön ülünk és rántott húsos szendvicset majszolunk, mintha csak tegnap történt volna.
  - Mit adott neked a Debreceni Egyetem?
  - Az egyetem kulcsot adott a kezembe, ahhoz a bizonyos ajtóhoz. Az ösztöndíjak révén megtapasztalhattam, hogy milyen külföldön élni és olyan kapcsolatokat építhettem, amik örökre meghatározták az életutamat.
 - Van olyan esemény, amire szívesen emlékszel vissza a hallgatói életedből?
  - Nem kifejezetten eseményt emelnék ki, hanem impressziókat. Például azt hittük, hogy az életben a legnehezebb feladat a Főépület hatalmas kapuin keresztül jutni. Mindig szívesen fogok visszaemlékezni a kulturális rendezvényekre, színházi előadásokra, a vizsgák utáni boldogságra, a Lovardás bulikra és persze a ma már ,,jó öreg” Neptun rendszerre is.
 - Van- e olyan ember, aki meghatározó személyiség volt egyetemi éveid alatt?
  - Remek emberektől tanulhattam, mert annyi elhivatott és világlátásra buzdító tanáregyéniség teszi színessé az Angol – Amerikai intézetet. Különösen hálás vagyok Dr. Németh Lenke tanárnőnek, akinél szakdolgozhattam az általam oly annyira kedvelt divat és nők kapcsolatának témakörében.
 - Miért ajánlanád a középiskolásoknak a Debreceni Egyetemet?
  A Debreceni Egyetem világszínvonalú képzést biztosít és a gyakorlati tudás megszerzését helyezi előtérbe. Az ösztöndíjak révén bárkinek lehetősége van belekóstolni a külföld ízébe is. Egyszóval a Debreceni Egyetem egy nagyon jó ,,kezdőcsomagot" nyújt egy sikerekben gazdag élet megkezdéséhez. - Balogh Zita -
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
Hét Szépe
Érdekel a hét szépe fotózás: Jelentkezz!
Még több kép!
Facebook
Facebook
Eseménynaptár
Hamarosan lesznek ajánlott rendezvények!
Keresés
Videó
2013. 03. 27.
2013. 03. 20.
2013. 03. 07.
2013. 02. 27.
Hirdetés
Blog TOP5
1. Művészet és dizájn: bátran, szabadon, innovatívan Ha kíváncsi vagy a modern XXI. század legötletesebb alkotásaira és innovatív megoldásaira, kövesd figyelemmel a manzardcafe kreatív blogját!
2. Tippek olvasáshoz Ha nem vagy tisztában vele, hogy melyek napjaink bestsellerei, vagy csak egy kedvencedről szeretnél kritikát olvasni, látogasd meg az ajánlott oldalt.
3. Karácsonyfa bicikliből Azt hiszed, a karácsonyfa csak feldíszített fenyő vagy műfenyő lehet? Felejtsd el! Ez elavult sablon, ma már bicikliből is lehet karácsonyfát építeni.
4. A kávé újratöltve Lassan újra itt a vizsgaidőszak, ennek pedig egyik szinte elengedhetetlen kelléke a kávé. De vajon mi is ez az ital, hogyan készül, honnan származik és hogyan került hozzánk?
5. Minden idők egyik kampánya Most semmiképpen sem egy olcsó, hatékony digitális PR vagy webkettes megoldásról lesz szó, ellenben egy zseniális ötlet kiváló megvalósításáról.